Waarom De [Ont]Regelmonitor?

In 2017 waren zorgverleners gemiddeld 40% van hun tijd kwijt aan administratie. Tijd die zij niet konden besteden aan patiënten. In 2018 is daarom, met behulp van velen van u, de verlammende bureaucratie in de zorg eindelijk op de kaart gezet. Twee jaar later en één jaar voor de verkiezingen, stellen wij zorgverleners de vraag: heeft u al meer tijd voor uw patiënt? Een vraag die alleen ú kunt beantwoorden.

Vlak voor de COVID-19 pandemie hadden zorgverleners minder last van regeldruk op de werkvloer, maar waren zij wel meer tijd kwijt aan niet-effectieve regels dan een half jaar eerder. Een ruime meerderheid van de zorgverleners is ontevreden over de voortgang in het terugdringen van de regeldruk en heeft weinig vertrouwen in daadwerkelijke verandering.

Dat zijn de belangrijkste uitkomsten van de (Ont)Regelmonitor, die VvAA begin dit jaar voor de derde keer voorlegde aan haar leden en andere zorgverleners in Nederland. De monitor werd, ondanks de verkorte looptijd door COVID-19, door ruim 3.500 zorgverleners ingevuld. Onder hen waren fysiotherapeuten, huisartsen en medisch specialisten het best vertegenwoordigd. Om lessen te trekken uit het – mogelijk positieve – effect van de COVID-19-pandemie op regeldruk, start VvAA vanaf september nader onderzoek.

>>  Bekijk hier alle resultaten